A Les Garrigues, a més de l’oli, tenim altres productes importants com és el safrà. A continuació, us parlarem de l’origen del safrà a les nostres terres i com s’està recuperant en algunes zones. Gràcies a aquesta feina en va sortir un treball que es va presentar al Premi Jove Investigador/a.
A les poblacions com Juneda, Arbeca, les Borges Blanques, l’Albi, la Granadella i el Vilosell hi havia mercats de safrà, a més, de fires celebrades durant algunes festes en concret. En el cas del Vilosell, hi ha documentada l’existència d’una fira safranera celebrada el 8 de desembre en la festivitat de La Concepció durant els últims anys del s. XV. El safrà era considerat un bé molt apreciat en l’antiguitat. També podem dir que el seu preu havia de ser molt alt ja que, a més a més de donar-se en herència, també s’utilitzava com a objecte de disputa entre ciutadans i senyors.
Actualment, s’han iniciat projectes de recuperació d’aquest conreu ja que, en el passat, Catalunya havia estat la major productora a nivell europeu. Els projectes s’estan duent a terme amb importància, (força, ímpetu) sobretot, a les Garrigues però, també a les terres de l’Ebre. Aquí a les Garrigues tot va començar amb la iniciativa de Manolo Ramírez, natural de Granada i resident a l’Albagés, que va portar bulbs de la zona de la Manxa i els va plantar a l’Albagés. Va observar que el terreny de secà tant propi de les Garrigues era idoni per a aquest conreu.
Va ser ell el primer de la comarca i de tot Catalunya en cultivar i comercialitzar safrà 100% català. Aquest safrà l’ha comercialitzat sota el nom de ‘’Safrà de les Garrigues’’ i prové de parcel·les de l’Albagés i Cervià. Es va crear la Cooperativa Safrà de les Garrigues que té la seu a Cervià, qui organitza la Festa de la Rosa del Safrà de les Garrigues per promocionar el seu producte a través de diferents activitats.
Aviat us donarem tota la informació sobre la Festa de la Rosa del Safrà d’enguany.