Avui us proposem una ruta circular que transcorre pel terme de Tarrés i uneix diversos elements patrimonials privats i públics lligats a la pedra seca i l’aprofitament de l’aigua: basses, pous, cisternes, fonts,…
Fins a mitjans del s. XX, la gent del poble anava al camp a treballar amb animals. Per tal de que aquests poguessin beure, es van construir elements patrimonials amb el propòsit d’emmagatzemar l’aigua. A més, no hem d’oblidar que tenir aigua al tros era fonamental per sulfatar la vinya, conreu majoritari al terme en aquella època.
Durant els anys 50 i 60 es van generalitzar la mecanització del camp i l’emigració cap a les ciutats, la qual cosa va produir que aquests elements fossin abandonats. Amb els anys, aquest ric patrimoni fet amb pedra seca va caure en l’oblit i es va anar deteriorant.
La ruta dels camins de l’aigua al Secà respon a la voluntat de restaurar aquests elements patrimonials, posar-los en valor, recuperar espais i passos per a l’ús de lleure de la gent. El recorregut transcorre entremig de camps d’oliveres, de vinyes i d’ametllers, de camps de cereals en mosaic amb boscos de pi blanc i alzina que proporcionen ombra abundant, travessa diversos fondals i valls i s’enfila al capdamunt de serres i altiplans que sobrepassen els 600 m. d’alçada. Es tracta d’un itinerari de 14,6 km amb pujades i baixades que pot realitzar-se en bicicleta tot terreny, a peu o a cavall.
D’entre els diferents punts que anireu trobant, destaquem el fondo dels Masos, la vall més ufana de Tarrés on gaudireu d’un paisatge agrícola on predomina el sembrat. Passareu pelcamí de l’Hospital, un camí de ferradura que els pagesos feien servir com a drecera per anar dels pobles als camps situats a la partida de l’Hospital. Veureu la bassa dels Set Noguers, situada a la partida de la Ginera de cal Perdiuet, amb forma arrodonida i revestida amb parets de pedra seca, també trobareu la bassa dels Cirerets de cal Xandi més petita que l’anterior i coberta amb una falsa cúpula feta de pedra seca. Al seu interior, podreu observar les escales per accedir-hi.
A la partida del Freginal, trobareu el pou de la Vila, un conjunt format per un pou, abeurador i dues piques per rentar. És un pou públic, no gaire lluny del poble on hi baixaven les dones a rentar la roba.
Si voleu fer un descans, podeu parar a Fontfreda,un espai tranquil situat enmig del bosc on gaudireu de la natura, podreu reposar i refrescar-vos amb l’aigua del pou situat dins de la caseta.
Si la pluja us agafes enmig de la ruta, podeu resguardar-vos a l’aixopluc de la coma en Massana de ca les Eres, està fet en un marge de pedra seca, amb planta rectangular, coberta de pedres amb volta apuntada.
Esperem que gaudiu del recorregut i descobriu part el ric patrimoni de pedra seca de la comarca de les Garrigues.