Aquest any, l’Ajuntament d’Arbeca ha dut a terme un ambiciós projecte de restauració i conservació del patrimoni rural, centrant-se en la recuperació de marges de pedra seca, cabanes de volta, basses empedrades i en la revegetació del Canal d’Urgell amb la plantació de 80 arbres nous. Aquests treballs no només contribueixen a preservar la història i la tradició de la comarca, sinó que també impulsen la sostenibilitat i la biodiversitat local.
La restauració del Refugi dels Capellans: un amagatall amb història
Una de les actuacions més destacades ha estat la restauració del Refugi dels Capellans, un amagatall excavat a la roca on es va refugiar Ramon Quintana i Argilés, sacerdot del poble, durant els inicis de la Guerra Civil. Aquest espai, d’uns 2 metres cúbics, va servir de refugi temporal per al mossèn, que es va amagar dels anarquistes.
Tot i els seus esforços, Ramon Quintana va ser arrestat i portat a un vaixell presó de Barcelona, d’on seria alliberat posteriorment per les tropes franquistes. La seva trajectòria el portaria a convertir-se en canonge de la catedral de Tarragona i a ser un reconegut estudiós de les Garrigues, deixant un llegat d’articles en la revista de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Avui, la recuperació d’aquest refugi permet conèixer una part crucial de la història d’Arbeca i de la seva gent.
Recuperació de cabanes de volta i basses empedrades
El projecte també ha inclòs la reconstrucció de tres cabanes de volta i de dues basses de pedra que s’utilitzaven per recollir aigua de pluja per al bestiar. A més, s’ha restaurat un aljub excavat a la roca, al costat d’una altra cabana de volta, així com diversos murs de pedra que serveixen de suport per evitar esllavissades.
Conservació de fauna i patrimoni agrícola
El projecte també ha inclòs la restauració d’una cabana per a la nidificació del xoriguer i la reconstrucció de terrasses agrícoles afectades per la DANA del 2019. A més, s’ha marcat una ruta cicloturística que posa en valor aquestes construccions de pedra seca, que són patrimoni de la UNESCO.
A les Garrigues es comptabilitzen prop de 2.000 cabanes de volta, convertint la comarca en un dels espais més rics en aquest tipus de construccions protegides.
Si vols descobrir tot aquest patrimoni per tu mateix, no dubtis a visitar Arbeca i les seves rutes de pedra seca. Aquest poble, arrelat a la història però amb la mirada posada en el futur, t’ofereix una experiència autèntica i inspiradora.