Si aquesta Setmana Santa has decidit fer turisme de proximitat i descobrir la nostra comarca, aquest post és per tu. Avui compartim amb tu 5 propostes per gaudir d’aquests dies de descans a les Garrigues:
1. Fer un viatge al passat visitant el Cogul i Arbeca
A la comarca podràs fer viatges al passat en diferents èpoques a través de dos jaciments arqueològics. A mig kilòmetre del nucli urbà del Cogul hi ha la Roca del Moros, un conjunt d’art rupestre únic, inscrit Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998.
Vorejant la vall del riu de Set, el conjunt constitueix un dels referents més destacats de l’art rupestre de l’arc mediterrani. Va ser el primer conjunt de pintures prehistòriques documentat científicament a Catalunya i, des del moment en què fou descobert, l’any 1908, es va convertir en un referent de l’art prehistòric.
El conjunt està format per 48 figures humanes i animals, corresponents als estils llevantí i esquemàtic. L’element més singular és l’escena central, una representació de diverses figures femenines que, en parelles, sembla que dansen al voltant d’un home nu i amb el sexe exagerat. L’escena és única dins de l’art rupestre de l’arc mediterrani i ha donat ressò internacional a les pintures de la Roca dels Moros.
La majoria de les imatges es van fer a l’època de trànsit entre el Paleolític i el Neolític, fa aproximadament 10.000 anys.
Horari Conjunt rupestre del Cogul:
Dimecres, dijous, divendres, dissabte, diumenge i dilluns de 10 h a 14.30 h
Tel. 672 445 990
Pots continuar fent un salt a una època més propera, visitant la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa, únic en el panorama peninsular i europeu de la Primera Edat del Ferro i la Cultura Ibèrica.
La singularitat de la fortalesa rau en el sistema defensiu: la muralla, reforçada per catorze torres; el camp frisó de pedres clavades i un fossat. Però també en el sistema de control de les aigües, que a banda de fer-la encara més inexpugnable gràcies al fossat, permetia tenir accés a l’aigua a través d’un pou cisterna central encara que la fortalesa fos atacada. Tot plegat convertia els Vilars en una fortalesa inexpugnable.
Es va començar a construir a la primera edat del ferro, cap al 775 a.n.E. Els seus fundadors eren els mateixos habitants de la plana, els quals més tard protagonitzarien el procés d’iberització formant el poble ilergeta.
Es va construir a la plana en un lloc triat amb molta cura, a prop de l’aigua que discorria pel barranc de l’Aixaragall i sobre les millors terres de conreu. La renúncia a ubicar-la sobre un turó seguint el costum tradicional implicava assumir els riscos d’un emplaçament vulnerable i un gran esforç constructiu, pel fet de proveir-se de pedra a més de 2 quilòmetres de distància. Era, però, una decisió ben meditada, ja que els permetria aixecar l’estructura urbanística preconcebuda i amb un impressionant dispositiu defensiu.
Horari Fortalesa ibèrica els Vilars d’Arbeca:
Divendres, dissabte i diumenge 9 de 10 h a 14 h. Visita guiada a les 11 h
Tel. 973 160 182 / 623 424 925
2. Submergir-te en el món de l’oli verge extra a la Granadella:
La comarca de les Garrigues, per la manca de regs i les condicions del seu relleu, s’ha vist en la necessitat d’especialitzar-se en el cultiu dels conreus típics de secà: cereals, vinya, ametllers i, sens dubte, el més tradicional i característic, l’olivera.
Aquí és on es produeix el millor oli del món, el qual s’obté de la varietat de l’oliva arbequina.
A la Granadella podràs trobar el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, es tracta d’un espai de projecció i reconeixement de les comarques oleícoles catalanes. I el Museu de l’Oli de Catalunya, ubicat al cor de la seu de la Cooperativa de la Granadella, conté les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920, que va quedar en desús des de la dècada de 1986.
Horari Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella:
Dijous i dissabte: de 10 h a 14 h, prèvia reserva
Reserva prèvia al telèfon: 973 094 101
Horari Museu de l’Oli de Catalunya:
Dijous i dissabte: de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h, prèvia reserva
Reserva prèvia al telèfon: 973 133 012
3. Descobrir el castell de la Floresta i Arbeca
Al territori de les Garrigues hi ha cinc castells repartits pel seu territori. Durant la Setmana Santa et proposem conèixer-ne dos! El castell de la Floresta. La història d’aquest s’inicià a finals del segle XII. Va ser propietat dels comtes de Pallars, els ducs de Cardona i els ducs de Medinacelli. Els estils artístics del gòtic, renaixentista i barroc es troben reflectits en els seus finestrals, llars de foc i magnífics sostres teginats del segle XVI. A la porta de la torre destaca l’escut de l’àguila bicèfala dels comtes de Pallars, que van deixar-hi l’empremta. A l’interior podreu gaudir d’una exposició de tapissos i pintures d’Edith Schaar. El castell, a més, compta amb una part dedicada a allotjament.
Horari Castell de la Floresta
Divendres, dissabte i diumenge prèvia reserva.
Tel. 659 294 542
Si avances en la ruta, arribaràs a Arbeca. Trobaràs el castell coronant el turó des d’on podràs veure tota la plana d’Urgell, les muntanyes del Montsec, la serra de Prades i la Serra de la Llena. Aquest comptava amb una estructura de planta quadrada, estava envoltat d’un gran fossat com a element de defensa i presidit per la torre de l’homenatge, a la part de ponent. Estava franquejat per quatre torres més: la de les Dames, la dels Vents, la del Porgador i una quarta de la qual es desconeix el nom.
Horari Castell i cas antic d’Arbeca
Divendres, dissabte i diumenge a les 11 h prèvia reserva.
Tel. 973 160 182
4. Degustar els millors vins de la nostra comarca
Si t’agrada el bon vi, has de conèixer els 3 cellers que et presentem a continuació:
El celler Mas Blanch i Jové a la Pobla de Cérvoles està integrat dins de la muntanya que es vol fondre amb el paisatge per esdevenir una part viva on coneixereu vins ecològics de muntanya, personals i elegants. A més d’un tast de vins, la visita inclou un passeig per la Vinya dels Artistes, ideada per l’artista Guinovart, on s’integra plenament el vi en l’univers artístic: una sala d’exposicions a l’aire lliure, enmig de la vinya, on escultures magistrals són testimonis del creixement dels ceps. Des del 2009 cada any s’inaugura una nova obra en aquesta sala d’exposicions única.
Horari Celler Mas Blanch i Jové:
Dissabte, diumenge i dilluns de 10 h a 14 h
Tel. 973 050 018 / 627 559 832
El Celler Vinya els Vilars d’Arbeca, és un petit celler familiar amb una producció de 25.000 ampolles, una producció limitada realitzada curant el vi des de l’arrel fins a l’arribada en mans del consumidor final. Podreu gaudir d’una visita guiada i un tast dels seus vins: Vilars, Leix, Gerar, Tallat de Lluna, Nena i Quim. També podeu anar amb la vostra autocaravana i passar uns dies en el seu bonic entorn.
Horari Celler Vinya els Vilars d’Arbeca:
Divendres, dissabte i diumenge de 10 h a 14 h
Reserva prèvia al telèfon: 973 149 144
Al celler Matallonga a Fulleda conserven vinyes de més de 60 anys que donen un caràcter propi als seus vins. S’encarreguen de tot el procés, mimen les vinyes i els raïms, tenen especial cura en el procés de la verema i de l’elaboració. És un projecte familiar, que neix fruit d’una llarga tradició com a pagesos i viticultors i d’un gran respecte per la terra i l’entorn. Descobrireu vins arrelats al territori que segur et sorprendran. La visita inclou un tast de vins i, si es concerta abans, un tast de productes artesans de la comarca.
Horari Celler Matallonga de Fulleda
Dissabte a les 11 h
Reserva prèvia 2 dies abans
Tel. 660 840 791 / 628 549 645
5. Conèixer el llegat de Francesc Macià
L’Espai Macià de les Borges Blanques és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a Francesc Macià.
És un centre on sentiràs de ben a prop la Figura de Francesc Macià.
Horari
Dissabte de les 10 h a les 14 h i de 17 h a 20 h
Diumenge de Pasqua de 10 h a 14 h.
Tel. 973 140874
A més d’aquestes 5 propostes, a les Garrigues també podràs fer rutes, gaudir de menjar de proximitat en els restaurants de la comarca i descobrir tots els racons amb encant de la nostra bonica comarca.
No deixis de compartir les teves imatges de la nostra terra i recorda que tenim un concurs d’Instagram en marxa amb els hashtags #LesGarriguesDesDeLaire3 i #LesGarriguesArranDeTerra1, on podràs presentar les teves fotografies i guanyar increïbles premis.