Torna la Mostra Gastronòmica de les Garrigues del 6 de novembre al 19 de desembre! Aquesta és una oportunitat per conèixer la cuina característica de la nostra terra, així com el sabor tan especial que l’oli d’oliva dóna als nostres plats i aprofitar per descobrir la comarca. Et proposem 6 visites imprescindibles:
1. Conjunt rupestre del Cogul
A mig kilòmetre del poble hi ha un conjunt d’art rupestre únic, inscrit Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998. Es tracta d’una mola de pedra que s’aixeca a la vora del camí, i que conserva gravats i imatges pintades, realitzades en diferents èpoques. Tot sembla indicar que estem un espai sagrat, destinat al culte de la fertilitat.
La Roca dels Moros del Cogul està situada en un territori ple de testimonis d’art rupestre i és l’ambaixadora del que coneixem com l’art llevantí, amb una forma de vida estreta en relació al paisatge. Aquells homes i dones ens han llegat el registre del seu paisatge pintat i gravat sobre pedres. La balma és un aixopluc natural format per un bloc de pedra sorrenca esllavissada en la part de la muntanya assentada al cantó del riu Set, afluent del Segre. El conjunt pictòric està format per 42 figures pintades, i 260 elements gravats sobre la roca d’epigrafia ibèrica i llatina.
De dijous a diumenges i festius de 10 h a 14.30 h (+30’) / tardes amb reserva
Visites concertades els dimarts i els dimecres
Telèfon d’informació: 973 12 04 12 / 672 445 990
Mail:reservescogul.acdpc@gencat.cat
Per més informació: http://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/conjunt-rupestre-de-la-roca-dels-moros-el-cogul
2. Fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca
La fortalesa fou aixecada fa 2.800 anys, i és única en el món ibèric català.
Vilars Arbeca: dissabte i diumenge obert de 10 h a 14 h i a les 12 h visita guiada
Tel. 973 160 182
3. Espai Macià de les Borges Blanques
És un centre d’interpretació de les Borges Blanques sobre la figura de Francesc Macià, president de la Generalitat de Catalunya entre 1931 i 1933. A l’Espai Macià es mostra, es comparteix, es recupera, es preserva i es difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a Francesc Macià. A l’exposició permanent s’incideix en la vinculació de Macià amb les Borges Blanques, ciutat a la qual va estar estretament relacionat per lligams familiars.
Dimarts de 11 h a 13 h
Dimecres de 17 h a 20 h
Dijous de 17 h a 20 h
Divendres de 11 h a 13 h i de 17 h a 20 h
Dissabte de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h
Diumenge de 10 h a 14 h
Dilluns i festius tancat
Tel. 973 140874
4. Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella:
El CCOC agrupa, ordena i ofereix una sèrie d’accions, adreçades a diferents públics, totes elles tenen l’oli d’oliva com a punt de connexió.
Dijous i divendres de 10 h a 14 h
Dissabte: de 10 h a 14 h i de 16 h a 18 h
*Sempre amb reserva prèvia
Tel. 973 094 101 (CCOC) / 973 133 017 (Ajuntament)
Museu de l’Oli:
de dimarts a divendres de les 10 h a les 13 h i de les 15 h a les 19 h
dissabtes de les 10 h a les 14 h i de les 16 h a les 19 h.
* Només es permet l’entrada al Museu fins 30 minuts abans de l’hora de tancament.
* El Museu de l’Oli està obert per a visites lliure en aquest horari, per a visites guiades cal reserva prèvia.
Tel. 973 133 012
*Les visites guiades sempre es fan sota reserva prèvia.
5. Cal Pauet a les Borges Blanques
El Museu de cal Pauet s’ubica al centre de les Borges Blanques, entre l’Ajuntament i l’església, en l’antic molí d’oli propietat del borgenc Josep Maria Anglès. Aquest singular patrimoni històric s’ha mantingut en un excepcional estat de conservació malgrat el pas del temps.
Diumenges al matí.
Visites de grups entre setmana prèvia reserva.
Tel 619 972 250
6. Visites al Castell de l’Albi
Datat l’any 1176 en un conveni establert entre el rei Alfons el Cast i Guillem de Cervera on el rei li va encomanar diversos castells, entre els quals hi havia el “castrum de Albio”. Es va construir en estil romànic i després gòtic, tal com es pot veure en les restes del celler i la presó. A partir del 1336 es va engrandir i es va convertir en un dels castells més sumptuosos de Catalunya. A finals del segle XVI es va transformar en un palau d’estil renaixentista. Els primers barons o senyors propietaris del castell de l’Albi van destacar sempre en la història de les terres catalanes com a militars, eclesiàstics i escriptors. Actualment pertany a l’Ajuntament, que ha dut a terme una exhaustiva excavació arqueològica i unes obres de consolidació i restauració per convertir-lo en espai cultural.
Reserva prèvia: 973 175 004
7. Visites al Castell de la Floresta
La història d’aquest s’iniciàa finals del segle XII. Va ser propietat dels comtes de Pallars, els ducs de Cardona i els ducs de Medinacelli. Els estils artístics del gòtic, renaixentista i barroc es troben reflectits en els seus finestrals, llars de foc i magnífics sostres teginats del segle XVI. A la porta de la torre destaca l’escut de l’àguila bicèfala dels comtes de Pallars, que van deixar-hi l’empremta. A l’interior podreu gaudir d’una exposició de tapissos i pintures d’Edith Schaar. El castell, a més, compta amb una part dedicada a allotjament.
Reserva prèvia: 973 141 094
8. Castell d’Arbeca
Trobareu el castell coronant el turó des d’on podreu veure tota la plana d’Urgell, les muntanyes del Montsec, la serra de Prades i la Serra de la Llena. Aquest comptava amb una estructura de planta quadrada, estava envoltat d’un gran fossat com a element de defensa i presidit per la torre de l’homenatge, a la part de ponent. Estava franquejat per quatre torres més: la de les Dames, la dels Vents, la del Porgador i una quarta de la qual es desconeix el nom.
Reserva prèvia: 973 160 182
9. Castell de l’Espluga Calba
Trobareu el majestuós castell de pedra, que fou construït entre els segles XIII i XIV, on hi havia una fortalesa musulmana. Destaca per la seva arquitectura típica de l’Orde de Sant Joan, que trobareu en altres construccions com el castell de Roda. Al castell podreu visitar l’Aula Magna, antic punt de trobada de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem, el pati d’armes, la sala de l’Orde de Malta i una sala d’exposicions.
Reserva prèvia: 973 156 005
Completar amb visites a cooperatives i molins d’oli, cellers i altres museus de la comarca: www.turismegarrigues.com